69

RIBIZLA – MOĆAN LIJEK IZ PRIRODE

Zdrava,ljekovita j hranljiva ribizla ima sitne, sočne bobice prijatnog ukusa. Najzastupljenija je crvena ribizla, ali se u velikoj mjeri koristi i crna.

Ovo niskokalorično voće sadrži ugljikohidrate,dijetalna vlakna i proteine. Prebogato jr karotinom,koji mu daje crvenu boju,a, osim toga, pomaže sintezu vitamina A , koji štiti sluzokožu i pospješuje razmjenu materija na ćelijskom nivou. Znatne količine ovog vitamina jačaju imunosistem, štitr organizam od virusa i bakterija, te pomažu u borbi s rakom i njegovoj prevenciji.

Također ovo voće dobar je izvor vitamina K, koji čuva zdravlje kostiju. Crvena ribizla je bogata željezom, mineralom što pospješuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Budući da su bogate vlaknima, ribizle regulišu aktivnost crijeva, pomažu izbacivanje toksina iz organizma i sprečavaju zatvor.

Pored toga, čaj od listova ribizle pomaže u slučaju visokog krvnog pritiska i zapaljenja mokraćne bešike, a u ljekovite svrhe koristi se i korijen crvene ribizle – kao lijek protiv upale bubrega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

4

SOK OD ZOVE

Sastojci : 50 g cvjetova zove 3 litra hladne vode 7 kesica limuntosa 3 kilograma ...

18

KUKURUZ

Smatra se da kukuruz vuče svoje porijeklo iz južnog dijela središne Amerike, a neki ga ...

71

JEDITE TREŠNJE I JABUKE

Trešnje i tamno bobičasto voće sadrže flavonoide koji snižavaju nivo mokrećne kisaline te ublažavaju upale. ...

Watch Dragon ball super