1

Ovo OBAVEZNO morate da provjerite prilikom kupovine vode !

Vrlo je važno da na kraju plastične boce pronađete oznaku i vidite od koje je plastike ona pravljena. Nekoj se plastici hemijski sastav ispušta u vodu ili hranu.

 

 

PET – PETE – ovo je plastika namjenjena striktno za jednu ubotrebu. Ona ispušta u tečnost teške metale i supstance koje utiču na hormonsku ravnotežu čovjeka.
HDP – HDPE – ne ispušta nikakve supstance u ono što se nalazi u njoj. U njoj se čuva mlijeko, detrdženti, igračke, itd. A stručnjaci preporučuju kupovinu vode u ovim plastikama. Određena količina kesa je također napravljena od ove plastike.
PVC – V – ova plastika izbacuje najmanje 2 hemijske supstance. Isto tako remeti hormonsku ravnotežu čovjeka. Ova se plastika koristi još i za čuvanje biljnog ulja. Od nje se prave blister pakovanja za veliku količinu robe široke potrošnje. Ova je plastika imuna na sunčevu svijetlost pa se od nje izrađuje svakakva sanitarija – plastične cijevi, prozorski ramovi, crijeva za zalivanje…
Bottled water bottles; Shutterstock ID 11182897; PO: aol; Job: production; Client: drone

Bottled water bottles; Shutterstock ID 11182897; PO: aol; Job: production; Client: drone

LDPE – ova se plastika koristi za proizvodnju i plastičnih flaša i vrečica. Ukoliko je koristimo kao flašicu za vodu ona je sasvim bezbjedna. Međutim ukoliko ovu vrstu plastike koristimo za kese njeni dijelovi mogu prodrijeti u hranu pa neke od hemikalija su opasne i za naše srce.
PP – ovo je plastika bijele boje. U njoj se drže jogurti i sirupi. Kada se zagrije ne topi se zbog toga je bezbjedna.
PS – obično se koristi u proizvodnji čaša jednokratne upotrebe i kao ambalaža za pakovanje hrane. Ali je i dobra samo za jednu upotrebu jer na toplini ispušta loše hemikalije.
PC – je najopasnija plastika. Koristi se kao ambalaža za vodu i hranu. Ne preporučuje se čuvanje stvari u njoj jer oslobađa bisfenol A , poznatu supstancu koja narušava endokrini sistem.
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

1

Ovi vam uređaji DODATNO ZAGRIJAVAJU PROSTOR – zbog toga vam je vruće

Kada je napolju velika temperatura u vašem stanu ili kući ukoliko niste zamračili prozore bit ...

1

Uzela je obične makaze i počela da seče SAVRŠEN krug na grliću praznog tetrapaka. Kada je završila, dobila je nešto što je ODUŠEVILO sve njene komšinice! Evo i šta

Prije nego bacite tetrapak od soka ili mlijeka isjecite dio gdje se nalazi vrat tetrapaka. ...

1

DA LI STE ZNALI DA OBLIK VAŠEG TIJELA ZAVISI OD MJESECA ROĐENJA – EVO KAKO ĆE TE IZRAČUNATI

Jeste li znali da numerologija pogađa vaš izgled i oblik tijela te to određuje pri rođenju. ...

Watch Dragon ball super