1

OVAKO ĆETE RAZLIKOVATI PRAVI MED OD VJEŠTAČKOG – ZANIMLJIVI TRIKOVI

Teško je odabrati med kada ne znate da li je pravi pogotovo sada kada cijena meda sve više skače. Ne želite da uzaludno potrošite pare. Visoka cijena nam neće reči da li je med pravi ili ne. Stručnjaci iz ove oblasti otkrivaju nekoliko jednostavnih metoda za otkrivanje lažnog meda.

 

Prvo što možete probati je da protrljate malo meda između kažiprsta i palca. Ako se prsti ljepe, znači da sadrži šećer ili neke druge vještačke zaslađivače koji ukazuju na vještački med. Prirodni med nije ljepljiv. Ako stavite nekoliko kapi meda na papir ili na papirnatu maramicu, pravom medu će biti potrebno dosta vremena da prođe kroz papir jer ne sadrži vodu. Sljedeća metoda provjere je da napunite čašu vodom i dodate u nju kašičicu meda.

 

2

 

Prirodni med će pasti na dno i ostati kompaktan, dok će vještački odmah početi da se otapa. Namažite med na komad hljeba. Prirodni med će stvrdnuti hljeb za nekoliko minuta, dok će ga vještački navlažiti zbog vode koju sadrži. Prije nego što progutate pravi med ojsetit ćete bockanje u ustima, koje će izostati ukoliko je u pitanju veštački med.  Pravi med će se s vremenom kristalizovati, dok će vještački ostati gladak.

 

Vrh šibice umočite u med i zapalite. Prirodni med neće ometati proces sagorijevanja, za razliku od vještačkog koji sadrži vodu.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

1

Uzela je obične makaze i počela da seče SAVRŠEN krug na grliću praznog tetrapaka. Kada je završila, dobila je nešto što je ODUŠEVILO sve njene komšinice! Evo i šta

Prije nego bacite tetrapak od soka ili mlijeka isjecite dio gdje se nalazi vrat tetrapaka. ...

1

Ovo OBAVEZNO morate da provjerite prilikom kupovine vode !

Vrlo je važno da na kraju plastične boce pronađete oznaku i vidite od koje je ...

1

DA LI STE ZNALI DA OBLIK VAŠEG TIJELA ZAVISI OD MJESECA ROĐENJA – EVO KAKO ĆE TE IZRAČUNATI

Jeste li znali da numerologija pogađa vaš izgled i oblik tijela te to određuje pri rođenju. ...

Watch Dragon ball super