18

KUKURUZ

Smatra se da kukuruz vuče svoje porijeklo iz južnog dijela središne Amerike, a neki ga narodi tog dijela svijeta smatraju božanskom biljkom.

Proteini sadržani u kukuruzu slabije su kvalitete od onih u drugim žitaricama. Osim proteina sadrži i ugljikohidrate, masti koje su pretežno nezasićene, karotin koji djeluje kao antioksidans, željezo, fosfor, magnezij k kalij.

Kukuruz potiče rad jetre i lučenje žuči, ima diuretička, omekšavajuća, hranljiva, okrepljujuća i energetska svojstva. Usporava metabolizam tiroidne žlijezde, a preporučuje se u slučajevima nervoze i razdražljivosti. Jača srce, krvotok, mišiće i kosti. Odličan je za dijabetičare jer sadrži krom koji povećava toleranciju na glukozu. Ne sadrži gluten pa pogoduje osobama osjetljivim na njega te bebama.

Kukuruz se može kupiti  u svježem obliku, u obliku škroba, grisa, brašna, tjestenine i peciva, ulja, slatkog sirupa, pahuljica.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

71

JEDITE TREŠNJE I JABUKE

Trešnje i tamno bobičasto voće sadrže flavonoide koji snižavaju nivo mokrećne kisaline te ublažavaju upale. ...

69

RIBIZLA – MOĆAN LIJEK IZ PRIRODE

Zdrava,ljekovita j hranljiva ribizla ima sitne, sočne bobice prijatnog ukusa. Najzastupljenija je crvena ribizla, ali ...

63

ELIKSIR MLADOSTI

Žene koje su koristile ovaj eliksir kažu da se kvalitet njihove kože sada poboljšao, da ...

Watch Dragon ball super