18

KUKURUZ

Smatra se da kukuruz vuče svoje porijeklo iz južnog dijela središne Amerike, a neki ga narodi tog dijela svijeta smatraju božanskom biljkom.

Proteini sadržani u kukuruzu slabije su kvalitete od onih u drugim žitaricama. Osim proteina sadrži i ugljikohidrate, masti koje su pretežno nezasićene, karotin koji djeluje kao antioksidans, željezo, fosfor, magnezij k kalij.

Kukuruz potiče rad jetre i lučenje žuči, ima diuretička, omekšavajuća, hranljiva, okrepljujuća i energetska svojstva. Usporava metabolizam tiroidne žlijezde, a preporučuje se u slučajevima nervoze i razdražljivosti. Jača srce, krvotok, mišiće i kosti. Odličan je za dijabetičare jer sadrži krom koji povećava toleranciju na glukozu. Ne sadrži gluten pa pogoduje osobama osjetljivim na njega te bebama.

Kukuruz se može kupiti  u svježem obliku, u obliku škroba, grisa, brašna, tjestenine i peciva, ulja, slatkog sirupa, pahuljica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

4

SOK OD ZOVE

Sastojci : 50 g cvjetova zove 3 litra hladne vode 7 kesica limuntosa 3 kilograma ...

71

JEDITE TREŠNJE I JABUKE

Trešnje i tamno bobičasto voće sadrže flavonoide koji snižavaju nivo mokrećne kisaline te ublažavaju upale. ...

69

RIBIZLA – MOĆAN LIJEK IZ PRIRODE

Zdrava,ljekovita j hranljiva ribizla ima sitne, sočne bobice prijatnog ukusa. Najzastupljenija je crvena ribizla, ali ...

Watch Dragon ball super